Solutii pentru un sistem de iluminat usor de folosit

Un iluminat de calitate poate sa schimbe semnificativ ambientul unei incaperi, dar si experienta celui care il utilizeaza. Beneficiile unui sistem de iluminat bun ar trebui prin urmare sa fie: capacitatea de a reda ambianta dorita de utilizator si usurinta in folosire. Oamenii vor sa ajunga acasa si sa seteze ambianta potrivita pentru camera fara a fi nevoie sa apese o multime de butoane. Deci, ce trebuie sa facem pentru ca acest gest sa fie cat mai aproape de firesc? Iata niste sfaturi pentru a crea un sistem de iluminat optim.

Etichete

O modalitate prin care un sistem de iluminat poate sa isi pastreze utilitatea si simplitatea este sa ne asiguram ca avem un controler etichetat corespunzator, ceea ce inseamna ca fiecare buton ar trebuie sa fie dedicat unui scenariu diferit.

Clientii pot sa selecteze diverse scenarii pentru a corespunde nevoilor lor si este important ca acestea sa fie ilustrate adecvat. In mod obisnuit scenariile se incadreaza in doua categorii, bazate fie pe intensitate sau pe activitate. Desi etichetarea bazata pe intensitate poate sa includa anumite activitati, pentru a reduce complexitatea si numarul de butoane necesare, este recomandat sa se utilizeze etichete precum High, Medium sau Low. Pe de alta parte etichetarea bazata pe activitati poate sa cuprinda optiuni precum: mancat, divertisment, citit sau privit la TV.

Numele activitatilor trebuie de asemenea luate in considerare. De exemplu, daca un intrerupator are eticheta “TV”, o persoana aflata in vizita care nu cunoaste sistemul poate presupune ca acest intrerupator va aprinde televizorul, cand de fapt doar selecteaza scenariul de iluminat potrivit privitului la televizor.

Cei mai buni producatori de intrerupatoare vor furniza etichete explicite, ilustrate pe intelesul tuturor, folosind conventii acceptate la nivel international.

 

Alternativele la etichetare

Exista o scoala de gandire totusi care sustine ca indiferent cat de bine este facuta etichetarea, aceasta poate sa distraga atentia de la impactul estetic al unui intrerupator. Daca e sa luam in considerare aceasta teorie, este necesar sa identificam alte modalitati prin care ne putem aminti ce face fiecare buton. Sistemul de culori, spre exemplu, este foarte eficient, deoarece este usor de memorat, dar doar daca schema de culori este utilizata coerent in toata locuinta, inclusiv in ceea ce priveste culorile alese pentru alte intrerupatoare si alte aplicatii.

Niveluri de interactiune

Pe langa aspectele mentionate mai sus, este important sa analizam diversele niveluri de interactiune dintre utilizator si sistem. De exemplu, orice persoana aflata in vizita ar trebui sa poata controla iluminatul de baza foarte usor, fara sa fie nevoit sa stea in intuneric. Oaspetii nu au nevoie sa stie toate scenariile posibile pentru iluminat, dar trebuie sa fie capabili sa gaseasca ceva care seamana cu un intrerupator aproape de usa macar pentru a stinge si aprinde lumina.

Proprietarii, pe de alta parte, vor dori acces la alte scenarii, dar sa si stie cum sa le ajusteze conform propriilor dorinte. Este important ca aceste trei niveluri de interactiune sa fie cunoscute de la inceputul unui proiect pentru ca pot sa genereze complicatii suplimentare mai tarziu.

O solutie optima de control ar trebui sa fie capabila sa furnizeze diferite niveluri de interactiune, de la simplu la complex. De vreme ce majoritatea utilizatorilor vor incerca initial sa apese butonul din stanga sus al unui intrerupator, este normal ca tocmai acest buton sa activeze functia de on/off pentru lumina dintr-o incapere.

Unele intrerupatoare furnizeaza de asemenea o functie multi-touch care poate sa cuprinda scenariul on-off. Combinatii suplimentare de butoane sau functionalitatea “push and hold” pot de asemenea sa fie utilizate pentru configurarea diverselor optiuni de scenarii. Aceasta abilitate de a selecta un scenariu principal, apoi de dimmare a luminii, ar trebui de asemenea luata in considerare, desi nu este intotdeauna usor de realizat cu un singur intrerupator.

Intrerupatoare multiple

Pentru utilizarea zilnica, folositi pur si simplu un intrerupator on/off. Puteti apoi sa adaugati un intrerupator multifunctional, localizat mai jos de intrerupatorul principal, pentru a ajusta si a instala un scenariu complex.

Feedback

Multe scenarii de iluminat sunt considerate complete atunci cand permit dimmarea treptata. Insa un asemenea raspuns “tardiv” din partea sistemului conduce adesea la probleme deoarece utilizatorul poate sa aiba indoieli asupra faptului ca a utilizat sau nu in mod adecvat intrerupatorul.  Un intrerupator care furnizeaza feedback fie printr-un status rapid dat de LED, un click mecanic sau un feedback tactil, va asigura utilizatorul ca intrerupatorul a inregistrat adecvat comanda data.

Follow up

Este de asemenea recomandabil sa permitem modificarile atat in etichetare, cat si in scenariile de iluminat sau configuratiile circuitului dupa ce clientul s-a mutat in locuinta sa. In mod obisnuit, o vizita din partea unui specialist, efectuata la 2-3 luni de cand clientul a inceput sa utilizeze sistemul, va conduce la solutii si mai bune de simplificare a modalitatilor de utilizare a sistemului si la experiente mult mai placute cu acesta, generate chiar de nevoile reale ale clientului.

Concluzie

Cand proiecteaza controlul iluminatului, integratorii de sistem ar trebui sa ia in considerare ca fiecare utilizator trebuie sa aiba un sistem diferit care genereaza experiente diferite. Nu este niciodata usor sa faci un sistem, prin natura lui complex, sa para simplu si intuitiv, dar aceasta este provocarea pe care profesionistii KNX o accepta in fiecare zi. Este totusi posibil si sunt numeroase produse disponibile care fac acest lucru mai usor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s