De ce avem nevoie de control al jaluzelelor într-o casă inteligentă?

A început deja să se întunece mai devreme, am trecut și la ora de iarnă, e din ce în ce mai frig. În plus,  lipsa luminii naturale pentru o perioadă mare de timp ne poate face să ne simțim lipsiți de motivație sau de energie.

Există însă curți în care luminile se sting automat, mai devreme, și case în care căldura pornește automat atunci când scade temperatura. Totul ca să te primească într-o atmosferă plăcută și confortabilă. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile unei case automatizate cu ajutorul sistemului KNX.

De ce controlul automat al jaluzelelor este atât de puțin specificat?

Chiar dacă beneficiarii solicită din ce în ce mai mult o casă inteligentă, iar acestea devin o obișnuință, mai degrabă decât o curiozitate, există un aspect adesea neglijat în configurarea acestora: controlul jaluzelelor. Poate că beneficiarii nu văd avantajele imediate ale unei astfel de automatizări sau poate tind să le acorde o mai mică importanță decât unui sistem audio ultra performant, de exemplu. Cu toate acestea controlul jaluzelelor reprezintă un aspect esențial în proiectarea unei case și de multe ori contribuie la confortul proprietarilor în moduri pe care multora le este dificil să le întrevadă.  

Planificarea unui sistem de control automatizat al jaluzelelor poate fi percepută ca o sarcină extrem de dificilă deoarece sunt multe elemente de care trebuie să se țină cont: deschizătura ferestrei, dimensiunea motorașului, amplasamentul clădirii și implicarea producătorului de jaluzele.

Deciziile și achizițiile sunt de multe ori lăsate pe seama dezvoltatorului, ceea ce înseamnă că în acest punct controlul costurilor devine mai important decât utilizarea eficientă a clădirii inteligente sau confortul optim al locuitorilor. Există situații în care deciziile referitoare la jaluzele sunt luate atât de târziu încât fie nu mai există posibilitatea fizică de a implementa automatizarea, fie nu mai există buget pentru acest aspect.

Care sunt beneficiile implementării sistemului de controlul automat al jaluzelelor?

Confortul

Unul din motivele pentru care controlul automatizat al jaluzelelor ar trebui să fie inclus în plan este gradul de confort pe care îl conferă locuinței. Datorită jaluzelelor inteligente proprietarii se pot bucura mai mult de lumina naturală disponibilă pe timpul zilei. Aceasta nu contribuie doar la bunăstarea generală, ci și permite căldurii naturale să se acumuleze în locuință, ceea ce iarna este deosebit de util. Jaluzelele se pot închide automat noaptea pentru a reține această căldură sau se pot deschide într-un unghi care să împiedice efectele luminii solare puternice asupra unor obiecte prețioase precum cele de artă, covoare sau chiar piese de mobilier.

Townley Road Private Home, London, United Kingdom. Architect: Glas Architects + Designers, 2013.

Control jaluzele în ramă dublă GIRA E3

Controlul jaluzelelor devine util și în cazul în care proprietarii doresc să amenajeze un spațiu de tip home cinema, de exemplu, sau să se uite la televizor fără să se reflecte lumina soarelui în ecran.

Deschiderea și închiderea jaluzelelor pot fi controlate la nivel individual, la nivel de cameră sau chiar la nivelul întregii clădiri prin simpla atingere a unui buton.

control-jaluzele-tel

Controlul jaluzelelor se poate face și de pe smartphone (iOS și Android)

00007708

Control electronic al jaluzelelor – ramă GIRA Esprit sticlă neagră

Controlul jaluzelelor cu ajutorul sistemului KNX se poate ajusta automat pe baza nivelului de lumină naturală din încăpere.

Pentru că siguranța și casele inteligente merg mână în mână, controlul jaluzelelor are și aici un cuvânt de spus. Acestea se pot deschide automat dacă se declanșează alarma de incendiu sau dacă este detectat un intrus. În cazul caselor cu ferestre ample intimitatea reprezintă un aspect esențial, prin urmare jaluzelele pot fi programate să se închidă pe măsură ce nivelul de luminozitate scade și se aprind luminile de interior. Mai mult, controlul jaluzelelor înseamnă și posibilitatea simulării prezenței atunci când proprietarii nu sunt acasă.  

control-jaluzele-cu-g

Controlul jaluzelelor se poate face și cu ajutorul noului Gira G1

Eficiența energetică

Jaluzelele și storurile joacă un rol important în economia unei case inteligente. Implementarea unui control automat al jaluzelelor se poate face simplu, însă foarte eficient cu beneficii optime pentru conservarea căldurii pe timp de iarnă și a temperaturilor potrivite pe timp de vară, reducând nevoia atât de climatizare, cât și de ventilație.

Cum funcționează acestea? Jaluzelele sunt conectate la senzori ce reacționează la lumina solară, la temperatură și radiații, iar acestea se ridică și coboară sincron cu feedback-ul primit de la aceștia. Sistemul KNX este singura soluție care integrează natural acest control în sistemul general de management al clădirii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s